kategorie

Jak na správné čištění kola?

Snad každý cyklista ví, jaké mohou být potíže se špatně vyčištěným převodníkem nebo kazetou (ozubené kolečko). Pravidelná údržba je ideální prevence před rychlým opotřebováním (nemluvě o tom, že čisté kolo je známka zodpovědného cyklisty). Jak ale co možná nejjednodušeji a efektivně vyčistit těžce dostupná místa, jako je právě kazeta nebo střed kol?

Řešení je „chlupatý drát“ znamý také jako žinylka. Je dostupný v několika průměrech, přičemž na čištění kazety, převodníku a všech úzkých štěrbin je ideální průměr o velikosti 6-8mm (naleznete zde) a na čištění středů kazet, větších mezer převodníku a hlavně středy kol (mezi dráty) jsou nejlepší chlupaté drátky o průměru 14mm (naleznete zde). Užší průměry žinylek lze rovněž jednoduše smotat dohromady a ty pak použít jako stálý čistíč středů kola. To je oblíbené u dětí, které mají barvičky rády a rovněž různé barvy rády kombinují (smotávají dohromady). 

Úzké štěrbiny a díry v kazetě je skoro nemožné vyčistit hadrem, ale řeťez se od nich velmi rychle zašpiní. Chlupatým drátkem to jde snadno.

Drátek můžeme jednoduše ovázat kolem středu kola a ten se nám bude při jízdě během otáčení sám čistit bez jakékoliv práce. Navíc si můžete vybrat barvu, která designově ladí k vašemu kolu nebo smotat více drátků dohromady.


Jako tradiční český výrobce chlupatého drátku u nás najdete velký výběr všech velikostí a barev vysoké kvality za zajímavé ceny. Veškerý výběr najdete zde. Pokud se vám náš tip líbil nebo vám pomohl, nezapoměňte nás sledovat na Facebooku nebo Pinterestu pro další inspiraci.

Zpět na všechny tipy na tvoření

Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).

Zavřít